Nieuws

Bekijk het laatste nieuws

Sollicitatiegesprek om te werken in de horeca? Dit zijn de 7 belangrijkste sollicitatietips

Stel je voor. Je solliciteert op een fantastische horeca vacature. Je krijgt bericht terug: ‘Wij nodigen je graag uit voor een sollicitatiegesprek.’ Klamme handjes. Droge mond. O jee, wat nu? Hoe bereik ik zoiets voor? Nou, als vernieuwend horeca uitzendbureau bereiden wij je op geheel eigen wijze voor. Dit doen we door jou de 7 geheime sollicitatietips voor horeca vacatures te geven. Een compleet overzicht met secret tips van mensen uit het vak.

 

 1. Kleding maakt de mens

Solliciteren op horeca vacatures in trainingspak? Geen aanrader. Solliciteren om te gaan werken op festivals en evenementen in een driedelig pak met een aktetas? Kan ook wat vreemd over komen. Aangenaam kennis te maken, dit is de gulden middenweg. Kleding is belangrijk. Kom niet te casual en niet te chique. De meest veilige optie is een nette broek of jeans, een shirt of overhemd en nette (lees: schone en zeker geen afgetrapte) schoenen. 

 

 1. Vooronderzoek

Wat ook nog kan helpen is dat je vooraf even checkt op de website of het bedrijf formeel of informeel is. Vaak kan je hier al wat van de (bedrijfs)sfeer proeven. En in het geval van horeca vacatures is het ook belangrijk om de menukaart te bestuderen. Stel dat de potentiële werkgever informeert naar wat je van het aanbod vindt, dan heb je natuurlijk een gepast antwoord. Want zo ben jij. Goed voorbereid en klaar voor iedere vraag. 

 

 1. Over vragen gesproken

Het is een gesprek. Geen monoloog. Ga dus vooral het gesprek aan en ontdek of jij en de werkgever iets voor elkaar kunnen betekenen. Weet je nou niet wat je moet vragen in zo’n gesprek en ben je bang om met je mond vol tanden te zitten? Bereid dan een aantal vragen voor. Als horeca uitzendbureau zijnde vinden wij dit een drietal goede vragen die jij kan stellen:

 • Hoe ziet een werkdag er over het algemeen uit?
 • Wat zijn de werkzaamheden wanneer ik kom werken bij Sjiek.? 
 • Hoe zou je de werkcultuur omschrijven?

 

 1. Wat verdien je in de horeca?

Benadruk dat geld niet per se jouw drijfveer is, maar dat je eerst een compleet overzicht voor alles ‘voors’ en ‘tegens’ wil hebben. Via Sjiek krijg je in ieder geval een prima salaris wanneer je gaat werken in de horeca. Onderstaand staat het salaris (KHN Schaal II) aangegeven per leeftijd, inclusief je reserveringen. 

 

 • 21 jaar en ouder: € 12,55
 • 20 jaar: € 11,29
 • 19 jaar: € 10,04
 • 18 jaar: € 8,78
 1. Kom op tijd

Misschien overbodig om te zeggen, maar de praktijk wijst soms nog wel eens anders uit. Je wilt niet degene zijn die 10 minuten te laat arriveert en moet zeggen dat de brug open stond (no go!). Ga dus op tijd weg en kijk van tevoren waar je heen moet, zodat je niet met klotsende oksels van de haast solliciteert op horeca vacatures.

 

 1. Kort na het gesprek

Zo, dus jij heb net jouw gesprek gehad om te gaan werken in de horeca. Top. Nice job. Maak kort na het gesprek een verslag voor jezelf. Hoe vond je dat het ging? Wie heb je gesproken? Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Wanneer je goed nieuws krijgt en nog een keer mag langskomen, is dit een goed verslag van het gesprek. Wanneer je gesprek niet succesvol was, kan je hiervan leren.

 

 1. Werken in de horeca met STAR-methode

Een veelgebruikte gesprekstechniek is het STAR model. Dit wordt vaak gebruikt om te toetsen of jij de juiste persoon bent voor horeca vacatures. Het zit als volgt in elkaar: 

 

 • S → Situatie: Wat speelde er? En welke competentie heb jij gebruikt om te laten zien dat je hier goed mee om kan gaan? 
 • T → Taken: Wat waren toen jouw verantwoordelijkheden en taken? 
 • A → Aanpak: Wat heb jij er zelf concreet aan gedaan? 
 • R → Resultaat: Wat heb je in deze situatie concreet bereikt met jouw aanpak? 

 

Bedenk voor jezelf een situatie uit jouw recente (werk)verleden waar je deze competentie hebt toegepast. Door je sollicitatiegesprek voor de horeca vacature goed voor te bereiden, aan de hand van het STAR model, straal je een zekere overtuiging uit. 

 

Nu je helemaal klaar bent kan je een kijkje nemen in de top-4 beschikbare Sjieke vacatures van dit moment. Van Leiden tot Amersfoort. Van Den Haag tot Breda. Bij Sjiek ben je welkom. 

 

 1. Horeca bijbaan in Pieterskerk Leiden
 2. Horeca vacature in Den Haag (12 uur)
 3. Vacature medewerker bediening Breda
 4. Parttime Horeca bijbaan in Amersfoort