Nieuws

Bekijk het laatste nieuws

De 12 dingen die je leert tijdens een horeca bijbaan?

Werken in de horeca is ontzettend gaaf. Maar de ideale horeca bijbaan biedt nog meer voordelen: je krijgt een goed salaris, je maakt vrienden voor het leven en ontwikkelt vaardigheden voor de toekomst. Met name het feit dat het leerzaam is, kan nog wel eens meer belicht worden. Ontwikkeling is een mooi woord, maar wat houdt het in? Dit zijn de 12 dingen die je leert tijdens een horeca bijbaan.

1. Stressbestendig zijn

Natuurlijk, werken in de horeca kan heel gezellig zijn. Maar stel nou dat het ineens keihard gaat regenen? Dat het hele terras naar binnen stormt? Of dat het hele terras ineens bomvol zit? Dan moet je aan de bak. De Sjieke horeca vacatures maken dat je leert omgaan met stressvolle situaties. En het gevoel van ‘i’m in control’ is iets ontzettend waardevol voor jouw professionele toekomst.

2. Denken in oplossingen

Soms kom je voor onverwachte verrassingen te staan. Een mogelijk probleem zelfs. Wat te doen? Nou, jij denkt in oplossingen. Dat hoeft echt niet in één keer jouw reflex te zijn, maar daar gaat tijd overheen. Je zal merken dat je steeds sneller in oplossingen leert denken.

3. Social skills

Dag in, dag uit ben je bezig met communiceren met gasten en collega’s. Dit vraagt natuurlijk een flinke portie sociale vaardigheden. Doordat je bezig bent met allerlei verschillende contacten, zal je stukken socialer worden en leer je ook omgaan met verschillende typen mensen.

4. Prioriteiten stellen

Werken in de horeca houdt in dat je wel eens prioriteiten moet stellen. Wat moet je nu doen? Wat komt later wel? Tijdens een horeca bijbaan leer je echt wat belangrijk is en wat eventueel ook later kan worden opgepakt.

5. Topverkoper in de dop

In de horeca- en eventwereld ben je continu bezig met sales. Net even dat extra drankje of eten op tafel zetten. Of een kopje koffie aanbieden na het eten. Dit soort ‘verkopers vaardigheden’ kunnen altijd van pas komen.

Bijbaan in de horeca

6. Gezelligheid tijdens horeca bijbaan

Een typisch Nederlands woord waarvan een precieze definitie ontbreekt, maar waarvan je wel precies weet wat er bedoeld wordt. Gezelligheid tijdens het werk is belangrijk. Wij werken met mensen die beide kanten van de bar kennen en zodoende bouwen we aan een ijzersterk en gezellig team.

7. Actie in de tent

Pro-actief zijn, je leest steeds vaker dat dit belangrijk is. En wanneer je wilt werken in de horeca is dat ook zo. Vaak moet je op mensen afstappen. En dat soort situaties vraagt om een getraind oog en een portie proactiviteit. En bij Sjiek krijg je de kans om dit te ontwikkelen. Als beginner in de horeca bediening of tijdens een horeca bijbaan bij een festival of evenement? Sjiek kiest samen met jou voor ontwikkeling.

8. Geduld is een schone zaak

Werken in de horeca staat bijna gelijk aan het trainen van je geduld. Soms krijg je te maken met situaties waarin je geduldig leert te zijn. Denk bijvoorbeeld aan vermoeiende gasten die jouw geduld op de proef stellen. Niets menselijks is jouw vreemd, maar je blijft te allen tijde rustig. Een horeca bijbaan is een cursus engelengeduld.

9. Algemene ontwikkeling

Werken in de horeca bediening is niet alleen maar een dienblad uitserveren. Er komt veel meer bij kijken: je leert werken met allerlei mensen, je leert gerechten en speciale drankjes kennen, je leert schoonmaken en opruimen. Zaken die je ook later in het leven nodig hebt.

10. Hard werken

Het klinkt misschien wat eenvoudig, maar het is hard werken in de horeca. Naast het feit dat het hoogstwaarschijnlijk onwijs gezellig is, omdat je werkt met leeftijdsgenoten, is het vaak ook keihard werken. Of je nou net begint bij je horeca bijbaan of al jaren werkt in de horeca? Met elkaar moeten we keihard aan de bak. Later pluk je hier absoluut de vruchten van.

11. Communiceren als de beste

Het is van belang dat je communicatief aanwezig bent. Denk aan een situatie waarin je helder moet communiceren met gasten. Je bent in staat om op mensen af te stappen en vriendelijk jouw boodschap te bespreken. Echte verlegenheid of schroom gooi je vanzelf van je af waardoor je binnen een mum van tijd een pro-actieve horeca medewerker bent.

12. Feedback verwerken

Het kan natuurlijk gebeuren dat je te maken krijgt met feedback: vanuit de klant of vanuit Sjiek. En misschien ben jij het hier helemaal niet mee eens. Dat kan! Het incasseren van en dealen met feedback is wat je leert en waardoor je iets meer ‘gehard’ de arbeidsmarkt van de toekomst tegemoet gaat.

Buiten al deze leerzame aspecten is een horeca bijbaan (buiten)gewoon ontzettend gaaf. Je krijgt een goed salaris, maakt contact met collega’s en gasten en werkt keihard aan jouw professionele ontwikkeling. Bekijk al onze horeca vacatures en kijk of er sprake is van een match.